RAMTEN SKOV

SKOVWORKSHOP

En septemberdag på bagkanten af et større skybrud viste solen sig i Ramten Skov, der i disen fremstod i de smukkeste farver, her hvor efterårsdragten stille trækkes over vegetationen.

Af Kristian Jørgensen, Louise Skjøth Christensen & Helene Sylvester

Torsdag d. 16. september 2021 samlede FSC Danmark skovbruget og dens interessenter, hvor temaet var naturhensyn i skovdriften og certificering.

Baggrunden for workshoppen er FSC Danmarks projekt ”Natur & Skovbrug”, som er en pilot på en langsigtet indsats fra FSC for oplysning om integration af naturhensyn i skovbruget. Herunder viden om certificeringsforberedende aktiviteter og dokumenteret bæredygtig skovbrug.

Ramten Skov var rammen for dagen, da de netop har et stort fokus på naturindsatser. Fokus på integration af naturhensyn i skovbruget og certificeringsforberedende aktiviteter blev derfor omdrejningspunktet for workshoppen.

I Ramten Skov har man indledt en proces mod dobbeltcertificering, hvor man vil bygge oven på sin PEFC-certificering med en FSC-certificering. Det sker i en proces, hvor ejerne og forvalteren af Ramten Skov står overfor en revidering af deres grønne driftsplan.

Workshoppen gav derfor ejerne mulighed for at hente inputs til den fremadrettede forvaltning fra både oplægsholdere og de øvrige deltagere, der for de flestes vedkommende har praktisk erfaring med skovforvaltning.

På workshoppen deltog 50 personer - typisk fra praktiske og teoretiske skoverhverv samt andre skovejere.

Fotograf Casper Tybjerg fra TTF dækkede dagen.

 

Workshoppen var støttet af Nine United Fond

 
 
 
 
FSC_FullBrandmark_R_RGB_MonoGreen.png

 
FSC_Ramten_TTF_03.png

Erik Christensen, forvalter i Ramten Skov, viser vejen for naturhensyn i skovbruget. Han har på basis af et stort natur- og artskendskab iværksat en række plejetiltag og fastsat principperne for driften.

 
 

Ramten Skov finder man på Djursland mellem Ramten og Nørager.

 

SKOLESTUEN OG SKOVEN

Første del af workshoppen foregik i Lejrcentret Hummelmosen, der ligger belejligt tæt på Ramten Skov. Her var flere oplæg om bæredygtig skovdrift, og certificering var på dagsordenen. Der opstod som følger heraf hurtigt spændendende og brede debatter. Alle med en fælles interesse i at vide mere om bæredygtig skovdrift.

I den sidste del af workshoppen drog deltagerne ud til udvalgte områder i Ramten Skov, hvor der blev set på naturindsatser og diskuteret potentialer, dilemmaer og certificering.

 
 

Der var programlagte oplæg fra:

  • Ejerne af Ramten Skov - Lars, Anne Marie og Caroline

  • Thor Hjarsen, Seniorbiolog i WWF Verdensnaturfonden

  • Michael Glud, Skovbrugschef i HedeDanmark A/S

  • Peder Toftgaard Gregersen, Skovrider i Skovdyrkerforeningen Nord-Øst

  • Michael Jakobsen, Customer Relations Manager i Preferred by Nature (Tidl. NEPCon)

  • Karina Seeberg Kitnæs, Certificeringsleder i WSP (Tidl. Orbicon)

  • Søren Dürr Grue, Direktør & Kristian Jørgensen, Facilitator, FSC Danmark

 

Workshoppen startede i skolestuen på nærliggende Lejrcenter Hummelmosen.

 

I samlet flok drog selskabet ud I Ramten Skov

PRÆSENTATIONER

Lars, Anne Marie og Caroline fra den familieejede skov bød velkommen til Ramten Skov med præsentation af skovens historie og deres egne driftsmål og planer for fremtiden.

 

Michael K Jakobsen fra Preferred by Nature zoomede helt ud med fokus på tendenser og skovcertificeringers rolle i samfundet i forhold til lovgivning og indkøbskrav.

 

Thor Hjarsen fra WWF Verdensnaturfonden Denmark gav en introduktion til skovnatur, og hvad det er, vi særligt skal passe på.

 

Karina Seeberg Kitnæs fra WSP Danmark viste verden set fra en auditør/kontrolmyndighed i forhold til at efterleve krav, hvordan certificeringsprocessen ser ud, og hvad man vil opleve under et audit/kontrol.

 

Michael Glud fra HedeDanmark A/S introducerede de primære faser i planlægningen af skovdrift med naturhensyn, og hvordan certificering indgår i denne planlægning.

 

Peder Toftgaard Gregersen  fra Skovdyrkerne introducerede de muligheder, der ligger i paraplycertificering/dobbeltcertificering med flere ordninger, og hvordan skovadministrationsselskaber kan lette certificering via gruppecertificering.

STANDARDER – PROCEDURER – KONTROL

INTET SLÅR FORVALTERS OPMÆRKSOMHED OG VIDEN

RAMTEN SKOV

Ramten Skov ligger på Djursland mellem Ramten og Nørager. Skoven er ca. 100 ha domineret af nåletræ men med betydelige indslag af løv. Ramten Skov ejes af Anne Marie Torpe og Lars Erik Hansen.

Skoven har primært natur og rekreative formål, og der udtages stort set ikke løvtræ. Skovdriftens formål er at dække løbende udgifter til forvaltningen herunder skatter, udgifter til nye beplantninger og certificering.

De sidste ti år har man i Ramten Skov arbejdet ud fra en grøn driftsplan, der i sin tid blev lavet i samarbejde med KW-plan som forberedelse til, at skoven blev PEFC certificeret tilbage i 2013. Der arbejdes nu på en dobbeltcertificering, hvor FSC bliver inkluderet.

Undervejs har man samarbejdet med Skovdyrkerforeningen i Østjylland i relation til forstlige aktiviteter, certificering og afsætning.

Målsætning for skovdriften

Som en del af den grønne driftsplan har man fastsat, at skoven skal være bæredygtig både naturmæssigt, socialt og økonomisk.

1)  Naturmæssigt bæredygtige dyrkningsmetoder

  – fokus på skovens sundhed og biodiversitet

2)  Social bæredygtighed

  – fokus på skovens æstetiske og kulturelle værdier

3)  Økonomisk bæredygtighed

  – fokus på udviklingen i økonomien på langt sigt

 

Eksotiske arter, som lærk og sitka, har gode forhold i Ramten Skov. De er genstand for både naturmæssige udfordringer og nemme produktive løsninger. Afvejringerne var et tilbagevendende emne.

 

Det historiske udgangspunkt for en bæredygtig drift
Historisk set var Ramten Skov underlagt et lokalt gods, men så startede den nyere historie under nuværende ejerkreds, efter ejernes fælles bedstefar Jens Alfred Hansen købte skoven i 1943. Han var selv skovrider ved Sostrupskovene og havde altid ønsket egen skov. Han blev assisteret af Søren Birkedal Sørensen, som bistod med driften fra starten af. Da Jens Alfred døde, fortsatte Søren som skovfoged, og det blev han ved med indtil sin død som 95-årig i 1995, hvorefter nuværende forvalter Erik Christensen overtog.

Skoven var ved familiens overtagelse relativt hårdt hugget med begrænset nyopvækst og uden nye planlagte kulturer. Hovedparten af de nu modne parceller er anlagt mellem 1940 og 1966. Udgangspunktet har været produktionsbevoksninger i nål, der har været den bedste mulighed for et produktivt skovbrug, grundet de næringsfattige og sandede forhold.

Foruden det dominerende plantagepræg med nåletræ, har skoven betydelige indslag af bøg og andet løv, herunder større områder med træer, som er godt over normal omdriftsalder.

 
 

Som skoven så ud ved seneste opdatering af skovkortet i 2011 er der ca. 30 % løvtræ og 70 % nåletræ. Løv er typiske arealer med gamle egetræer og gamle bøgetræer og nyvækst med birk. Nålen udgøres primært af rødgran og sitka et væssentlig indslag med lærk, men også grandis, douglas og skovfyr. Biodiversitetsarealer på lidt over 10% af skovens areal), er udlagt i forbindelse med PEFC certificeringen, men der er også en masse små biotoper spredt ud over skoven som ejerne har foks på at udvikle.

 

Et af mange forskellige skovpræg i Ramten Skov

 

Integrering af naturhensyn
Med ejernes fokus i forvaltningen har skoven ved afdrifter opnået en større mosaikstruktur. Udtag af tømmer sker primært med afdrift af rødgran, der ofte erstattes med nye beplantninger af blandede løvtræer. Løvtræ udtages stort set ikke og begrænser sig primært til strukturindgreb. Der er aftale med selvskover om udtag af bøg i bevoksninger, hvor egetræer ønskes lysstillet. Selvskover er påkrævet at efterlade store dimensioner tilbage som dødt ved i skovbunden, og der tages kun brænde af toppene.

Ejerne har en særlig glæde ved den relativt store bestand af kronvildt i området, og de ønsker at give fred i videst muligt omfang. Krondyrene har dog et betydeligt tryk på opvækst, og hegning er en forudsætning for skovforyngelse af skov.

Med de produktive afvejninger ønsker ejerne ikke en situation som i 40’erne med begrænset trædække, men de udfordres her af den ensaldrende nåls aktuelle modning, og der søges efter løsninger på fornuftige afdrifter, som sikrer skovklima, og der eksperimenteres med forskellige successioner og beplantninger til næste fase. Krondyrbestanden er meget styrende for hvad, der er muligt medmindre, der anvendes hegn. Uden hegn vil det automatisk betyde en succesionsfordel for mindre vigtige biodiversitetstræer som sitka og lærk, og uden indgreb vil plantagepræget fortsætte automatisk.

I Ramten Skov foregår mange hensyn ved, at skovfogeden og ejerne har en stor viden og interesse i dyre- og plantearter. I det daglige er Erik Christensens opmærksomhed på habitater og arter. Interessen har afstedkommet en omfattende registrering af skovens arter, de til egen brug har lavet til en bog.

Ved at lave mange små stedbestemte hensyn, udvikles et større potentiale. F.eks. sørges der for lysninger til sommerfugle, firben og insekter, at holde moseområderne lysåbne, og der sørges for lys til myretuerne. Findes sjældne planter tages der hensyn ud fra deres krav, og de skærmes fra trusler.

Der arbejdes ofte med le for at fremme eksempelvis egetræer, buske og forynge lyng. Dette sker ofte særligt ved at indhegne nye beplantninger, hvor langsomt voksende arter som eg og forskellige buske ønskes fremmet foruden en varieret bund vegetation. Arter der ellers ville drukne i opvækst af eksempelvis lærk, sitka og birk.

Hertil er der interesse for at passe på veterantræer til glæde for svampe og insekter, og Erik har derudover sørget for, at der er mange fuglekasser i skoven, hvor det ensaldrende plantagepræg ikke byder på mange muligheder for hulheder og træruiner.

 

Biotoppleje og fjernelse af uønsket opvækst i nye beplantninger og successionsområder sker bl.a. med le. Foto: Caroline Touborg

 
 

VOKSENDE MARKEDSKRAV TIL CERTIFICERING

Hvorfor overhovedet arbejde med dokumenteret bæredygtig skovdrift og certificeringer? Relevansen og den aktuelle markedssituation blev fremlagt af Michael Jakobsen, Customer Relations Manager i Preferred by Nature.

Han tog os gennem markedet for certificeringsordninger generelt, og hvorfor certificering bliver mere og mere efterspurgt. Tendensen drives af forskellige kræfter i markedet, der både er drevet af lovkrav, offentlige indkøbskrav og voksende CSR fokus hos virksomheder generelt foruden det faktum, at forbrugernes forventninger til, at virksomheder agerer ansvarligt, stiger.

Billedligt og yderst aktuelt beskrev Michael certificering som en slags “coronapas” for råvarer og produkter i forhold til at sikre standardiseret markedsadgang og sikre, at krav efterleves.

“Bæredygtighedscertificering er et vigtigt og anerkendt værktøj til at implementere indkøbspolitikker for private og offentlige aktører. De kan være den mest kosteffektive løsning til at sikre opfyldelse af lovgivning og bæredygtighedskrav.”

 

“Markedet stiller i stigende grad krav om, at træet skal komme fra skove, der forvaltes bæredygtigt, og her spiller FSC-certificering en vigtig rolle, fordi ordningen stiller høje krav til bl.a. beskyttelse af naturværdier og leverer globalt anerkendt dokumentation for ansvarlig skovdrift.”

Michael Jakobsen, Preferred by Nature

 

Skovcertificeringerne er ikke bare ordninger i sig selv. Det bruges også som redskaber eller delredskaber til at sikre den fornødne dokumentation i relation til tømmerlovgivninger. Senest har nye lovkrav om bæredygtig biomasse øget relevansen af certificering.

Certificering bruges også af andre miljømærker som grundlag for en vurdering af skovrelaterede produkter. Det ser vi på ordninger, som eksempelvis Svanemærket, der dækker alverdens produkttyper og byggerier, hos DGNB, der er en udbredt ordning for dokumentation af byggerier, og hos SPB, der dokumenterer forhold omkring biomasse. For blot at nævne nogle få ordninger.

En vigtig pointe fra Michaels side var, at certificering ikke er den eneste løsning på alle udfordringer, og at de har deres begrænsninger. Man skal kunne forstå, hvad de kan, og hvad de indeholder.

“Certificering kan ikke I sig selv håndtere alle risici. Certificering har begrænsninger og svagheder, som virksomheder og særligt “brand owners” skal være opmærksomme på.

 
 

Både den globale og danske tendens er klar -mængden af certificerede produktions- og handelsvirksomheder stiger støt. (Kilde: Preferred by Nature)

 

I stigende grad ses det, at virksomheder bruger certificeret materiale til at begrænse risici.

 

CERTIFICERINGSPROCESSEN

Karina Seeberg Kitnæs fra WSP præsenterede processen for certificering, herunder hvad der skal forberedes, inden man er klar til audit, og hvordan det hele gennemføres.

I felten under ekskursionen blev der kigget nærmere på forskellige situationer i skoven. Det blev fremlagt og diskuteret, hvordan certificeringskrav bliver vurderet i praksis, og hvilke forskellige afvejninger der kan være i situationen. Michael Jakobsen fra Preferred by Nature, der ligeledes er et certificeringsselskab, supplerede i løbet af dagen med de certificeringstekniske afklaringer.

Hele tanken bag certificering bygger på principper, kriterier og specifikke krav , som er en slags “lovgrundlag” sat for en standardiseret vurdering af en forvaltning og kontrol med dennes efterlevelse af kravene.

FSC’s 10 Principper

1. Overholdelse af lovgivning

2. Arbejdstagernes rettigheder og ansættelsesvilkår

3. Oprindelige folks rettigheder

4. Forholdet til lokalsamfundet

5. Skovens goder

6. Miljøværdier og påvirkning

7. Driftsplanlægning

8. Overvågning og vurdering

9. Høje bevaringsværdier

10. Gennemførelse af driften

 
Proces for certificering.PNG

WSP’s procesbeskrivelse for certificering

 
Certificering i praksis.PNG

WSP’s gennemgang af områder til praktisk implementering under certificering

 

AUDIT/KONTROL

Som en praktisk case præsenterede Karina Seeberg Kitnæs fra WSP de forskellige faser i en certificering, herunder audit - der er kontrollen. Det blev eksemplificeret ved et audit udført hos Silkeborg Kommune i 2019. Skovene forvaltes her i samarbejde mellem kommunen og HedeDamark, der både administrerer dele af driften i praksis, samt faciliterer kommunens dobbeltcertificeringen med både FSC og PEFC. Her enkelte nedslag.

 
 
Billede5.png

Åbningsmødet sætter rammen for audit og giver skovbruget mulighed for at præsentere gennemførte aktiviteter, kortmaterialer m.m.

Billede4.jpg

Besigtigelse af lokaliteter udvælges af auditør og aktiviter gennemgås og vurderes ud fra kravene i standarderne.

Forvalter interviewes om driften ud fra de aktuelle aktiviteter. Foruden de ansvarlige forvaltere, interviewes de øvrige relevante medarbejdere tilknyttet og eventuelle eksterne entreprenører. Da der er krav til maskiner og udstyr, kan dette også være et aspekt af et audit.

 

Områder udlagt til urørt skov og øvrige biodiversitetsarealer gennemgås, så deres status sikres opretholdt.

Auditør noterer sig sine observationer i felten og følger op med en rapport.

Billede6.png

Afslutningsmødet er ramme for de sidste ubesvarede spørgsmål. Auditør afklarer nærmere proces for afrunding af audit, herunder proces for mulige afvigelser, og hvorledes der skal følges op.

SKOVADMINSTRATION OG CERTIFICERING

Efter en gennemgang af certificeringsselskabernes rolle og de formelle krav af Karina Kitnæs, var det praktikernes tur til at præsentere, hvordan man som certificeret virksomhed/ejendom forvalter certificering, og skaber de fornødne hensyn i driften. Michael Glud, der er Skovbrugschef i HedeDanmark, gennemgik deres setup og og supplerede ellers Karina i forhold til kravsspecifikationer.

Michael havde i sit oplæg et fokus på at få certificering ned på jorden og adressere nogle gængse myter, der måske afholder nogle skovejere og forvaltere i at engagere sig i certificering.

Grundlæggende var beskeden, at certificering i høj grad er foreneligt med, hvad der i praksis er i de fleste skovforvaltninger, og at der med lovkrav og administrative pålæg deraf, ofte ikke er langt til at kunne imødekomme certificeringskrav. Med hensyn til kapacitet i forhold til selve administrationen, er det netop de ydelser, man kan hente hos skovadministrationsselskaberne og entreprenører involveret i certificering.

 

“Mange blander ofte certificeringskrav sammen med eksempelvis naturstyrelsens interne retningslinjer. Jeg spørger ofte: ‘Hvor ser du det krav i standarden?’”

— Michael Glud, Skovbrugschef i HedeDanmark

 

Myterne om certificering er ofte derude hos skovejerne og forvalterne. Uden nærmere kendskab til standarderne høres bekymringerne om forskellige krav, der måske slet ikke er reelle i forhold til certificering.

“Mange blander ofte certificeringskrav sammen med eksempelvis naturstyrelsens interne retningslinjer. Jeg spøger ofte: ‘Hvor ser du det krav i standarden?’”

For at komme videre med branchen er det vigtigt, at alle formidler realiteterne omkring kravene og overkommer de myter, der måske kan få certificering til at lyde mere bureaukratisk, end det faktisk er. Michael havde derudover en pointe om, at FSC’s sprog i nogle tilfælde kan forenkles, og begreber kan defineres i dansk kontekst fremfor partout at følge et international sprogbrug.

 
 

HedeDanmarks overblik over certificeringsproces og fokusområder

 

Michael understregede, at fokus på naturforhold er et emne under stor udvikling og opmærksomhed i branchen. Han kunne idet forklare, hvordan HedeDanmark i stigende grad laver kurser m.m., der skal sikre en løbende opmærksomhed hos dem internt og særligt henvende sig til deres mange eksterne entreprenører. En ting er administrationen med kort, registreringer og dækning af de driftsmæssige dokumentation, men det vigtigste er, at manden på maskinen ved, hvad han foretager sig.

Det er derfor vigtigt, at alle, der opererer i skoven, har kendskab til begreber som nøglebiotober og nøgleelementer. Altså viden om, hvordan man i driften helt praktisk kan undgå at lave unødig skade på naturen. Michael talte ud af egen erfaring på sin egen opmærksomhed, og at han ved at arbejde nærmere med disse temaer nu havde glæde af at lave disse små registreringer ved enhver skovtur.

GRUPPECERTIFICERING

Det er en løbende debat og et fokus i udviklingen af certificeringsstandarder, at kompleksiteten holdes på et niveau, der realistisk kan overkommes i praksis af skoveejerne. De er oftest mindre ejendomme med mindre kapacitet og få ressourcer.

Markedet medfører en stigende interesse for certificering. FSC har for nyligt fået en ny hovedstandard for FSC-certificering og en ny standard, der regulerer gruppecertificering. Fælles for begge standarder er, at de giver langt større fleksibilitet til, hvordan man opfylder de forskellige krav.

Kompleksitetsøvelsen er en balancegang. Afvejningerne og niveausætning af krav skal ske, uden centrale formål om bæredygtighed kompromitteres. De nye muligheder for gruppecertificering er en model for de mindre skovejendomme, som har til formål at sikre en realistisk adgang til certificering.

En gruppecertificering giver skovejere- og forvaltere muligheden for at gå sammen om certificering. Gruppen drives af en administrator, som har det overordnede ansvar for at sikre, at gruppens medlemmer overholder FSC’s krav. Det sparer tid og ressourcer, og det skaber nogle fordele for de skovejendomme, der er under 250 ha.

 

“Den nye gruppecertificeringsstandard åbner for nogle fleksible muligheder, der er tilpasset efter den måde, skovbruget fungerer” 

— Søren Dürr Grue, dirketør i FSC Danmark

 

Et krav er, at 10 procent af skovejendommens areal skal gå til at fremme og sikre biodiversitet. Som noget nyt kan man internt i en gruppe samle arealerne til biodiversitet på andre skovejendomme, så det skaber størst værdi for både biodiversitet og skovejendommenes økonomi.

Entreprenørerne har desuden mulighed for at være medlem i flere forskellige grupper, uafhængigt af hvilken certificeringsgruppe kunden er en del af. Entreprenørens ansvar i gruppen skal dokumenteres, hvis et medlemskab skal være muligt

 
 

Peder Toftgaard Gregersen, Skovrider fra Skovdyrkerforeningen, delte ud ad sin viden om skovbrug i praksis.

 

Peder Toftgaard Gregersen, der er skovrider Skovdyrkerforeningen lokalt, er administrator for den gruppecertificering, hvori Ramten Skov også indgår med nuværende PEFC. Peder kunne i skolestuen afklare, hvordan de som skovadministrationsselskab og entreprenør planlægger driften og forvalter certificering på vegne af og i samspil med skovejere og offentlige skove. Lignende services udbydes af HedeDanmark, og Michael Glud kunne supplere.

 

Skovadministrationsselskaber, som Skovdyrkerne og HedeDanmark, tilbyder hjælp til certificering, herunder optagelse i gruppecertificering - og det med mulighed for at dække flere ordninger på engang.

 

OPMÆRKSOMHED PÅ NATUR

Ved formiddagens oplæg havde Thor Hjarsen fra WWF Verdensnaturfonden allerede sat scenen for debatten om naturforhold i skovene.

Thor indledte med et perspektiv fra naturorganisationerne, som omhandler et behov for bedre sikring af vores arter i skovene, hertil også med en kommentar til den offentlige debat, hvor forskellige interessenter kan have forskeligt syn på anvendelsen af skoven. Thor understregede, at man i WWF Verdensnaturfonden både arbejder med naturbeskyttelse, såvel som med fremme af gode og mere miljøvenlige materialer - herunder fremme af træ fra bæredygtigt forvaltede skove.

Der blev i oplægget zoomet ud og perspektiveret til de globale udfordringer. Senere vendte Thor tilbage med en status over den danske biodiversitet i skovene. Her med reference til statusrapporter, nationale indberetninger og den danske rødliste over truede arter. Dette var igen en indledning til mere viden om de konkrete forhold i skoven, og hvordan man kan tage hensyn til de sårbare artsgrupper. Her var flere referencer til den nyligt opdaterede bog “Forvaltning af biodiversitet i dyrket skov”, der bredt anbefales af flere oplægsholdere og af FSC Danmark.

På skovturen, suppleret af øvrige oplægsholdere og øvrige deltagere, var Thor behjælpelig med identificering af væsentlige biotoper og nøgleelementer og gav input til deres forvaltning. Foruden tidligere omtalte bog, har WWF Verdensnaturfonden publiceret en serie foldere om naturtiltag, der blev uddelt til deltagerne, og som kan downloades her fra siden.

 

Forskellige artsgrupper i forhold til deres følsomhed over for traditionel skærmdrift af bøg. Laver og mosser knyttet til dødt ved og gamle levende træer blev regnet som mest følsomme, mens karplanter blev regnet som mindst følsomme. (Forvaltning af biodiversitet i dyrket skov, Jacob Heilmann-Clausen et .al. )

 
FSC_Ramten_habitat_TTF_07.png

Et af Ramten Skovs mange nøgleelementer - stående og liggende dødt ved til gavn for de mange nedbrydende organismer.

 
 

MYTEN OM URØRT SKOV

Thor havde i sit oplæg et særligt fokus på de positive biodiversitetseffekter af urørt skov, bl.a. med en gennemgang af de artsgrupper, der særligt nyder godt af urørthed. Undersøgelserne fremlagt omhandlede eksempelvis grupperne af vedboende svampe, gammelskovs-epifytter og hulrugende fugle. Emnet blev taget op igen på en passende lokalitet i Ramten Skov.

 
FSC dif urørt skov.PNG

Udlagt biodiversitetsareal med gode biostrukturer som dødt ved, gamle træer og ikke mindst nogle blandede lysforhold, der giver mulighed for en varieret urteflora.

 

Urørt skov er et aktuelt hedt emne som følge af regeringens planlagte udlægning af 75.000 ha urørt skov. En udlægning, der primært vil finde sted i statsskove trods en biologisk anbefaling fra forskere om, at majoriteten af de bedste faktiske skove findes på private hænder.

På ekskursionen var emnet løbende genstand for diskussion i relation til prioritering, placering og tiltagets effekt. I det officielle programmet blev emnet primært holdt i relation til certificeringskrav og de forskelle, der findes mellem FSC og PEFC i definitionen og omfang af såkaldte biodiversitetsarealer. Forskelle, der i øvrigt forventes udlignet i stort omfang i relation til den igangværende revidering af PEFC-ordningen.

FSC har kravet, at en skovejer skal disponere minimum 10 procent af arealet til naturformål. Herunder skal 5 procent af det skovbevoksede areal være udlagt som urørt skov.

 
Snyd.jpg

“Skovforvalteren må gerne lave plejetiltag i en urørt skov, men altså ikke fælde træer til kommercielt brug. Det vil sige, at du gerne må lave tiltag, der kan gavne biodiversiteten.”

— Thor Hjarsen, Seniorbiolog i WWF Verdensnaturfonden

 

Begrebet urørt skov lader til at skabe forvirring, hvilket kom til udtryk gennem spørgsmål fra deltagerene. Skovejerne føler en utilsigtet indskrænkning i sin handlefrihed for indgreb. Det kan være situationer med uhensigtsmæssige invasive arter eller ensformig skovstruktur.

“Der er generelt en opfattelse af, at en urørt skov skal være, som ordlyden tyder på, fuldstændig urørt”. Thor Hjarsen fra WWF Verdensnaturfonden afklarede misforståelsen og forklarede, at ”skovforvalteren gerne må lave plejetiltag i en urørt skov, men altså ikke fælde træer til kommercielt brug. Det vil sige, at du gerne må lave tiltag, der kan gavne biodiversiteten. Det kan være at sikre lysninger, vådområder, veteranisering af træer, bekæmpelse af invasive arter samt udsætte græssende dyr, hvor målet er at sikre og fremme biodiversiteten.”

 

Thor Hjarsen fra WWF Verdensnaturfonden uddelte guides til praktisk naturpleje og refererede til bogen “Forvaltning af biodiversitet i dyrket skov”.

 
 

AFRUNDING

Kristian Jørgensen, Rådgiver i FSC Danmark, faciliterede dagen. Han oplevede en generel stor interesse for både certificering af skovbrug og de bredere naturhensyn.

”De positive tilbagemeldinger varmer. Især de smukke omgivelser i Ramten Skov blev rost, og der skal derfor lyde en stor tak til ejerne af Ramten Skov for en utrolig gæstfrihed, inputs og erfaringer fra egen skov. De positive tilbagemeldinger betyder, at vi helt sikkert kommer til at gøre det igen!” 

Kontakt:

Kristian Jørgensen
Rådgiver i FSC Danmark

Mail: k.jorgensen@dk.fsc.org

Tlf: +45 28 87 78 08

 

På vej mod bilerne efter afrunding af dagen startede regnen igen

ØVRIG INSPIRATION FRA DAGEN

 
Frovaltning.jfif

“Forvaltning af biodiversitet i dyrket skov” er en bog fra Københavns Universitet skrevet af Jacob Heilmann-Clausen et al.

Bogen henvender sig til skovejere og forvaltere, som vil gøre en positiv forskel for naturen. Hvad enten det handler om at høste de lavt hængende frugter eller ambitioner om at omlægge hele skove til naturlige refugier for de mange spændende arter i den danske skovnatur.

 

Gaver til oplægsholdere var venligst doneret af Natur-shop.dk og bestod af naturplakater med danske dag- og natsommerfugle.

Natur-shop.dk laver naturplakater til bl.a. undervisningsbrug og er en del Naturbeskyttelse.dk.

 
 

CITIZEN SCIENCE

To platforme, hvor du kan indberette dine observationer og få hjælp til artsbestemmelse via billedegenkendelse og viden fra andre brugere:

“iNaturalist” er en app udviklet af California Academy of Sciences og National Geographic Society.
Hver observation kan bidrage til videnskaben om biodiversitet. Alt fra de mest sjældne sommerfugle til de mest almindelige arter. Fund deles med videnskabelige databaser, som Global Biodiversity Information Facility.

 

“Naturbasen” er en app til Danmarks Nationale Artsportal, og den bidrager med folkelig naturovervågning i samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus. Naturbasen rummer informationer og billeder af ca. 20.000 danske arter.