DØDT VED & DØENDE TRÆER
DØDT VED
Stående og liggende døde og gamle træer har stor betydning for skovenes biodiversitet. Mange arter, såsom insekter og svampe, er direkte eller indirekte knyttet til det døde træ, herunder en række af landets sjældne arter. Det døde træ kaldes død vedmasse eller bare “dødt ved”.
Dødt ved er en vigtig komponent i skovøkosystemer, som mange skovarter er afhængige af. Derfor anvendes volumen af dødt ved tilstede i skoven i vid udstrækning som en indikator for skovens naturtilstand.
Det vurderes, at op mod en tredjedel af de danske skoves organismer på en eller flere måder er tilknyttet til træer i forfald og under nedbrydning. På grund af en generel mangel på veterantræer og dødt ved er mange af de arter, der er tilknyttet disse elementer, truet.
Dødt ved findes i mange forskellige former afhængig af træart, nedbrydningsstadie, træets alder, dimensioner, placering og kontakt med jord og vand. Nogle arter kræver derudover særlige klimaforhold som eksempelvis solbeskinnede stammer eller forskellige vandforhold.
Rejsen fra det sunde, levende træ mod svækkelse, sygdom og videre i døden til træet er fuldt omsat kan vare mange årtier afhængigt i træart og forudsætninger for omsætning.
Foruden biodiversitet bidrager dødt ved ligeledes til de globale kulstof- og næringsstofpuljer. På verdensplan udgør dødt ved 4% af skovenes oplagrede kulstof. Lokalt og i gamle urørte skove kan det udgøre over 10% af skovens samlede kulstofpulje.
SItuationen for dødt ved
Mængden af dødt ved i de danske skove er meget lavt men svagt stigende. Det vurderes at naturlige forekomster i skovene på vores breddegrader ville rumme op imod 75-250 m3 per ha. I de danske skove er der i gennemsnit registreret 6,3 m3 per ha dødt ved og på 2/3 af skovarealet forekommer der ikke dødt ved.
Det findes forskelige bud på hvor stor en mængde dødt ved, en skov skal rumme for at kunne karakteriseres som en god tilstand. Forskere ved Københavns Universitet ser at flere skovtyper ville kræve 45 m3 på ha dødt for at opnå ”gunstig bevaringsstatus”. En sådan mængde findes kun i omkring 3 procent af skovene.
Selve mængden af dødt ved kan ikke stå alene, da henfaldsstadier og type af dødt ved er vigtige faktorer. Særligt er træets alder vigtig, da biodiversitet generelt forøges over tid. Karakteren af det døde ved har betydning for, hvilke arter der kan leve der, og variationen af typer af dødt ved er derfor vigtig for mangfoldigheden.
Skovdrift med øje for sikring af forskellige former for dødt ved og træer til henfald er derfor centralt i arbejdet for biodiversiteten i skoven.
Danmarks skovstatistik viser, at der på ca. 60 procent af skovarelet ikke forekommer dødt ved.
Foto: ©Erik Skov Rasmussen
Eghjorten (Lucanus cervus) - en Saproxylisk art.
Foto: Wiki Commons
GAMLE TRÆER
Gamle træer, også kaldet “veterantræer”, tilbyder mange levesteder. Over tid akkumuleres træets muligheder for at agere hjem for en række arter. Dels på grund af træets strukturer, dets stille svækkelse og skader på træet. De mange nicher for livet findes både uden på og inden i træet, herunder i stamme, bark, rødder og krone.
Træets bark bliver over tid hjemsted for samfund af epifytter, laver, mosser og svampe, mens den ofte knudrede bark på ældre træer giver skjul og ynglesteder til insekter. Rødderne er levested for bl.a. mykorrhizasvampe, og flere pattedyr laver deres jordhuler imellem træernes kraftige rødder. Træerne har mange forskellige essentielle funktioner. Træernes grene og krone er hyppigt anvendt til reder. Når der med tiden opstår huller og hulheder, er de hjem for hulrugende fugle og pattedyr såsom mår og flagermus. Derudover er de også bosted for fx bier og gedehams.
Hulheder i træer opstår typisk, hvor afbrækkede grene, spættehuller og andre skader eksponerer veddet for vandpåvirkninger, der åbner yderligere for ved-elskende organismer, herunder især de mange arter af svampe.
I huller og fordybninger dannes små vandfyldte rum, der over tid siver gennem bark og ved og skaber således grundlag for råd. Disse vandfyldte rum er i sig selv vigtige mikrohabitater. Variationen af både våde og tørre hulheder skaber levesteder for et væld af forskellige arter, der yngler og lever i træsmulderet og i slammet i bunden af hulhederne.
SAPROXYLISKE ARTER
”Saproxylisk” betyder afhængighed af dødt ved og træ under nedbrydning. Arter kan være afhængige af dødt ved på flere måder og på forskellige tidspunkter i deres livscyklus. For at være “saproxylisk” skal arten være direkte eller indirekte afhængig af dødt ved i mindst et stadie af dens livscyklus.
Den måske mest fremtrædende gruppe af saproxyliske arter er billerne, hvor arter som Grøn Pragttorbist (Gnorimus nobilis), Eremit (Osmoderma eremita), Eghjorten (Lucanus cervus) og Bøghjort (Dorcus parallelipipedus) ofte fremhæves i relation til dødt ved og gamle træer. Mindre kendt er gruppen af smældere, der også i høj grad er knyttet til dødt ved og gamle træer.
Kendetegnene for mange saproxyliske biller og smældere er, at de i størstedelen af deres liv ses som larver og pupper i smuldet på gamle og døde træer. Her udvikles de over flere år, til de når voksen stadiet. Herfra lever de et kort voksenliv med formering som formål.
DØDT VED KOMMER I MANGE FORMER
Dødt ved i mange omsætningsstadier
Stående dødt træ med spættehuller
Dødt træ med stor jordkontakt
Dødt ved i vand
Rødder og rodvælter
Store liggende træruiner af gamle træer
Veteranisering ved ringning af tæer.
Højstubbe og toppe efterladt efter afdrift af douglasgran. Arealet konverteres til blandet løvskov.
Glemte stakke
Foto: Kristian Jørgensen
SKOVBRUGET & DØDT VED
Skovdriften har stor betydning på mængden af gamle træer og dødt ved. Ved intensiv udnyttelse af træressourcen til eksempelvis tømmer og energi, forhindres træer i at blive gamle, og det forhindrer dermed også muligheden for, at grene eller hele stammer ender som dødt ved.
Selv intensiv skovdrift kan være en kilde til dødt ved, dog uden at dette i omfang eller kvalitet kan sammenlignes med naturlig henfald. Disse kilder kan aktivt fremmes i driften, og udtag begrænses.
Kilder til dødt ved skovbrugsaktiviteter:
Tyndinger
Afskær
Smuld og flis
Efterladte toppe
Stød
Glemte stakke
Skader på træer
Veteranisering
VETERANISERING
Aktivt fremme af dødt ved og svækkelse af træer ses i større omfang i disse år. Ensaldrende og tætte bevoksninger kan med hjælp fra motorsav, skovningsmaskiner, ild og ændrede vandforhold blive mere varierede med dødt ved, beskadigede træer, stående træruiner og lysninger.
Man kalder det “veteranisering”, når man hjælper skoven på vej ved at efterligne naturlige skader på træerne. Det handler både om at slå træer ihjel men måske i højere grad om at svække træer og fremme døden. Dét med formalet at de ellers sunde og modstandsdygtige træer bliver åbne for de mange arter, der er afhængige af nedbrudt træ.

HVAD SIGER LOVGIVNINGEN?
Udvalgte eksempler
SKOVLOVEN §
Dødt ved adresseres ikke direkte i “Bekendtgørelse af lov om skove”
ARTSFREDNINGSBEKENDTGØRELSEN §
§ 6. Kolonirugende fugles redetræer må ikke fældes i perioden 1. februar - 31. juli.
Stk. 2. Rovfugles og uglers redetræer må ikke fældes i perioden 1. februar - 31. august, jf. dog stk. 3.
Stk. 3. Ørnes, sort storks og rød glentes redetræer må ikke fældes.
Stk. 4. Hule træer og træer med spættehuller må ikke fældes i perioden 1. november - 31. august.
UDVALGTE NEDSLAG I CERTIFICERINGSKRAV
Dødt ved behandles primært under FSC's Princip 6: Miljøværdier og påvirkning
Indikator 6.5.1 : Minimum 10 % af det certificerede areal er udpeget til bevaring og fremme af biodiversitet.
Indikator 6.6.1 : Driften skal sikre, at nøglebiotoper* og nøgleelementer*, herunder stående eller liggende store, gamle træer, der er særligt vigtige for skovens biodiversitet, træer med spættehuller, meget store myretuer, store mosklædte sten, rævegrave og grævlingegrave bevares.
Indikator 6.6.2 : Der skal udpeges min. 5 levende træer pr. ha i produktionsskoven til naturligt henfald og død.
Indikator 6.6.3 : Træerne, udpeget jf. 6.6.2, skal udpeges på baggrund af antallet af tilknyttede mikrohabitater* (smålevesteder) og dermed sikring af størst mulig biologisk værdi og om muligt være en hjemmehørende art*.
Indikator 6.6.4 : I forbindelse med tyndinger i mellemaldrede bevoksninger, dvs. i løvbevoksninger over 40 år og nålebevoksninger over 30 år, bevares eller skabes minimum 5 højstubbe*, skadede træer og/eller vindfælder pr. ha. Placeringen i bevoksningen er valgfri.
Indikator 6.6.5: Ved foryngelseshugst efterlades mindst 20 % af antal toppe*. Placeringen i bevoksningen er valgfri.
INSPIRATION
WWF faktaark om dødt ved: Som en del af projektet ”Vild natur i private skove ” finansieret af 15. junifonden har WWF Verdensnaturfondet i 2019 udgivet en serie informationsark om forskellige tiltag i skov, herunder dødt ved. Se mere her.
SEGES om dødt ved: Landbrugsrådgivningen i SEGES Natur har udviklet en serie faktaark om natur og biodiversitet herunder et om dødt ved. Se mere her.
Opgørelse af dødt ved: DCE - I Nationalt Center for Miljø og Energi udfører Novana overvågning af den danske naturtilstand. Her findes mere om kriterier for opgørelse af dødt ved. Se mere her.
DCE behandler ligeledes emnet i relation til rødlistevurderingerne af danske arter. Se mere her.
Naturen i Danmark: Online opslagsværk om den danske natur. Naturen i Danmark udkom som trykt værk 2006-13. Se mere her.
Katalog over mikrohabitater på træer: Tysk publikation til identificering af levesteder på træer oversat af Orbicon (nu WSP) på vegne af Naturstyrelsen. Se mere her.
